Kukkatrendit 2021

Kukkatrendit 2021

Olen kotona. Mukavasti kotona. Kaikki tärkeä on tämän päivän osalta tehty, odotan vain veden kiehuvan ja kaadan sen kuvioituun mukiin suloisen värisen teepussin päälle. Puhelin kainalossa kipitän keveästi sohvalle ja tyytyväisesti huokaisten hautaudun syvälle vilttien uumeniin. Nyt annan itselleni luvan uppoutua täysin lempiharrastukseni eli ideakuvien, fiilisten ja kauneuden lumoavaan maailmaan. 

Jos hääni olisivat vuonna 2021 niin millaiset ne olisivat?

Mitä päävärejä ja lisämateriaaleja haluaisin tähän ainutlaatuiseen päivään?
Olisiko mukana kiiltelevää hopeaa, lämmintä kultaa vai kirkasta lasia?
Entä mitä ovat ne värit jotka ovat pinnalla vuonna 2021?
Morsiuspuvut, sormukset, juhlapaikat, korut, printit, ruoat, juomat.. Niin monia mietittäviä asioita. 

Kaikkein mieleisin asia itselleni on kuitenkin hääkukat, niiden moninaiset mahdollisuudet. Ne täydentävät ja kruunaavat kattauksen, juhlapaikan, hääkuvan… puhumattakaan morsiusparin lookista. Kukkia näkyy aina vain enemmän kaikissa juhlissa, runsaampina ja mitä erilaisimpina toteutuksina ja kukkatrendit vaihtelevat vuosittain. Kun juhlatila on tiedossa on kiehtovaa haaveilla nimenomaan sinne räätälöity kukkaelementti joka ottaa koko tilan haltuunsa. Hääsivustoilla näkyykin ihania, ilmavia kukkaelementtejä jotka kiemurtelevat kepeästi vaikkapa portaikoissa tai erilaisissa vihkikaarissa. Toisaalta halutaan korkeita muhkeita, täyteläisiä kukka-asetelmia pyöreisiin pöytiin joiden ympärillä vieraat saavat nauttia kauniista, unohtumattomista hetkistä. 

Suljen hetkeksi silmäni ja mietin hääkuvia ihanissa portaikoissa joissa kukat tuovat korumaisen sulokkuutensa hääparin rinnalle. Olivat kuvat sitten mustavalkoisia tai värikkäitä, niin eloisat kukat kuuluvat niihin.

Avaan silmäni: Ne värit! Mitä värejä näen? Olisiko heleät, puuteriset sävyt vai vaikkapa voimakkaat, sykähdyttävät vastavärit?

Millaisissa väreissä kukkatrendit hehkuvat vuonna 2021?

Otetaan avuksi väri-instituutti Pantonen sävyt tälle vuodelle: Helposti yhteen sopivat keltainen ja harmaa. Tämä tuo mieleeni herkulliset yhdistelmät eucalyptusta ja muita harmaalehtisiä kasveja yhdistettynä hehkuviin keltaisiin kultapalloihin (craspedia) tai vaikkapa täyteläisiin jaloleinikeihin (ranunculus). Harmaa nostaa keltaiset kukat ihanasti esiin. Kevätaurinko saa oikein kaipaamaan värejä, erityisesti keltaista.

Värien yltäkylläisyydestä kannattaa nyt nauttia. Ajaudun seuraamaan yhä värikkäämpiä juhlakuvia, sillä runsaat ja kirkkaat värit ympäröivät myös kukkamaailmassa yhä enemmän. Onko violetin tai laventelin sävyt lähellä sydäntä vai haluanko seurata keltaisen kutsua? Entäpä se raikas valkoinen kera vihreän sävyjen? Kukkavalinnoissa voi käyttää myös ripauksen tehosteväriä jolla saa täydellisesti viimeisteltyä kokonaisuuden. Kuinka kauniilta näyttääkään nyt pinnalla olleet puuterisen vaaleat kukat kun rinnalla on hillitysti suklaisia sävyjä.

Sitten päästäänkin pohtimaan kukkavalintoja. Jokin suuri yksittäinen kukka vie ihanasti huomion itseensä ja muut kukat kehystävät sitä. Katseenvangitsijana voi toimia ikisuosikki pioni, suloisen klassinen puutarharuusu tai uusi ja rohkea tulokas protea. Yhtälailla erikoiset ja eksoottiset kukat tai kotimaisen luontoon sopivat kasvit toimivat. Kun jokaiselle kukkayksilölle jättää tilaa, niin se ottaa paikkansa. 

Minua kiehtovat runsaat heinät ja kuivakukat. Onneksi kuivakukkien kausi jatkuu, nyt ne pääsevät myös aitojen kukkien kera kimppuun. Vaikkapa kaiken kanssa sopivat valkaistut ruscukset ja henkäyksenkeveät höyhenheinät antavat lumoavan lisän tuoreiden kukkien rinnalle. Se erikoisuus, katseenvangitsija kukka-asetelmassa, voi olla vaikkapa kuivattu artisokka.

Kokonaisuus ratkaisee. Muun muassa hääparin väri- ja kukkamieltymykset, hääpuku ja juhlapaikka yhdessä muovaavat tärkeän päivän kukitusta. Mitkä kukat sopivat juhlatilaan ja missä väreissä? Kokonaisuuden hallitseminen on taidetta, silloin kun kaikki kukat sopivat saumattomasti yhteen ja mukana on hieman tehostavia elementtejä, niin juhla on kuin eloisa maalaus.

Ilta venyykin helposti myöhäiseksi mukaansa tempaavaa kukkavirtaa selaillessa. Suljen taas silmäni ja näen edelleen verkkokalvoillani täyteläisesti kukitettuja vihkikaaria ja mitä suloisempia morsiuskimppuja kauniit hääpuvut taustanaan. Venyttelen tyytyväisenä ja pohdin tiivistelmää tulevalle kesällä. Hääkukat 2021 voivat olla räiskyviä värejä erikoisemmilla kukkalajikkeilla säväyttäen, tai klassisen kaunista värimaailmaa perinteisellä hillitymmällä reseptillä toteuttaen. Mahdollisuuksia on paljon. 
Päätän että huomisiltana selaan läpi keltaisen ja harmaan sävyjä. Värikkäät kukat alkavat selkeästi kuiskia minulle.
Ja minä kuuntelen.

♥ Mevent floristi Heini

Kuvat Lotta Polviander

Lue Vuoden 2021 häätrendit

Hääsuunnittelun kukkapaketti