Hääsuunnittelijan työ

Hääsuunnittelijan työ

Kun kerron, että olen ammatikseni hää- ja tapahtumasuunnittelija, reaktio on usein innostunut ja utelias. ”Miten ihanaa kun työ on vaan juhlaa ja pääset nauttimaan kaikesta juhlahumusta.” Toinen reaktio, joka on huomattavasti vähenemässä, kun alamme tulee tunnetuksi on ”teetkö pelkästään vain sitä työksesi?”. Olen onnekas voidessani sanoa, että teen tätä työkseni. Ja mikä on ihanampaa kuin tehdä työtä jota rakastaa, koska se myös heijastuu kaikkeen tekemiseen sekä kohtaamisiin asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Mutta kaiken ihanuuden takana on paljon tunteja ja kovaa työtä, joka ei aina näy ulospäin glitterisen instatilin takaa.

Hääpäivä on asiakkaamme yksi elämän tärkeimmistä päivistä. Jokainen hääpäivä on erityislaatuinen myös meille ja haluamme, että se välittyy myös hääparillemme.

Tällä hetkellä hääsuunnittelussa suosituimpia ovat kahdenlaiset kokonaisuudet, joiden parissa me teemme eniten töitä. Ensimmäisenä kokonaisvaltainen hääsuunnittelu, jossa hääsuunnittelija organisoi päivän alusta loppuun ja pitää huolen aikataulusta sekä eriosa-alueiden yhteen sovittamisesta. Hääsuunnittelijan työ alkaa palveluntarjoajien kilpailuttamisella ja päättyy kiitoskorttien lähettämiseen. Tämä on oivallinen palvelu kiireiselle hääparille, joka haluaa silti nauttia matkasta hääpäivään ilman liikaa painetta muistaa kaikki pienetkin yksityiskohdat. Hääsuunnittelija on myös hääpäivänä varmistamassa, että kaikki palaset on kohdillaan ja aikataulussa pysytään mallikkaasti. Toinen suosittu hääsuunnittelijan palveluiden tarve on somistuskokonaisuudet. Hääsuunnittelija toteuttaa hääparin toiveiden mukaisen somistuksen ja hoitaa kaikki siihen liittyvät palaset kohdilleen, usein varmistaa vielä kaiken toimivuuden hääpaikalla niin juhlatilan, esiintyjän kuin cateringin kanssa. Hääpari sekä läheiset saavat rentoutua ilman viime hetken häävalmistelu stressiä.

Millainen on hyvä hääsuunnittelija?Hääsuunnittelijoita on hyvin erilaisia tyyliltään ja palveluiltaan. Mitä heille kuitenkin on yhteistä: on halu toteuttaa asiakkaille täydellinen hääpäivä. Tämä vaatii organisointikykyä, ajanhallinta osaamista, sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisukykyä sekä luovuutta ideoida ja toteuttaa hääparin haaveet todeksi. Hänen tulee olla myös kiinnostunut häätrendeistä ja halua pysyä ajan hermoilla, jotta hän osaa palvella hääparia parhaalla mahdollisella tavalla. Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on mukautuminen ja hääparin kuuntelemisen taito. Jokainen ammattitaitoinen hääsuunnittelija haluaa toteuttaa hääparinsa unelmien päivän, keinolla millä hyvänsä ja keksii myös tavat ne toteuttaa.

Näitä ajatuksia kohtaamme työssämme usein:

”Teidän työ on niin glamouria”

Häämaailma on ihana ja hyvin glamourinen, sen mekin allekirjoitamme ilolla. Mutta onnistunut hääpäivä pitää sisällään paljon kovaa työtä ennen kuin vieraat astuvat vihkitilaan tai juhlapaikalle. Hääsuunnittelijan on oltava kaikesta perillä, toimittava useiden palveluiden tarjoajien kanssa yhteen, sekä oltava se kenen puoleen hääpari tai hääseurue kääntyy hääviikolla ja hääpäivänä. Hääsuunnittelijalla pitää myös olla hyvä paineensietokyky ja varasuunnitelma oikeastaan kaikelle hääpäivään liittyen, tai ainakin hyvä reagointi ja ratkaisukeskeinen ajattelu mahdollisten ongelmien ratkaisuun, jotta kaikki järjestyy, koska harvoin on hääpäiviä ettei taustalla jotain pieniä haasteita olisi. Mutta työllensä omistautunut hääsuunnittelija onnistuu luomaan täydellisen hääpäivän ja nauttimaan itsekin hetkestä kun kaikki ovat valmista ja vieraat sekä hääpari astuu juhlatilaan.

”Joudutte kaiken aikaa kestämään häähulluja morsiamia ja heidän läheisiään.”

Me ymmärrämme hääpäivän tärkeyden hääparille ja kaiken tunteenkirjon matkalla tärkeään päivään. Me olemme sitä varten, että meihin voi tukeutua ja ammattitaidolla osaamme ratkaista mahdolliset ongelmakohdat liittyy se sitten hääpukuun tai istumajärjestykseen. Me jaamme ilon myös hääparin läheisten kanssa, koska tiedämme, että jokainen hääparin läheinen haluaa heidän parastaan ja täydellisimmän päivän heille, ja he haluavat olla mukana sen toteutuksessa.

”Teillä ei ole mitään työaikoja.”

Jokainen hääsuunnittelija luo itselleen toimivat työajat, mutta työmme on toki vaihtelevaa. Erityisesti hääviikolla usein viikonloppua kohden päivät venyvät pidempään, mutta alkuviikosta voimme nauttia hitaista aamuista. Tärkeintä kuitenkin on, että jokaisen häiden ja tapahtuman aikataulu on hallinnassa, ja osaamme myös rentoutua oikein hektisen työn lomassa.

”Ette voi innostua aidosti jokaisista häistä.”

Tähän voi kyllä täydellä sydämellä aina sanoa, että kyllä voi. Kun tekee työtä, jota rakastaa, tietää mikä ilo on onnistua työssään. Meille jokainen hää on mahdollisuus onnistua työssämme täydellisesti, ja mikään ei ole suurempi kiitos työstä kun onnellinen hääpari. Ja näin hää- ja rakkaustarina intoilija, on pakko tunnustaa, että koemme olevamme todella etuoikeutettuja saadessamme jakaa hääparin tarinaa ja olla osana sitä taka-alalla.

Kuvan macaronet Say it with a Caken toteuttamat.

Lyhyesti kuvattuna hääprosessi meidän silmin:

Matka kohti hääpäivää alkaa hääparin kanssa aina ensimmäisellä tapaamisella, suosittelemme aina kasvokkain tapaamista, jotta hääpari pääsee tutustumaan meihin, mutta myös me saamme vahvemman kuvan hääparin toiveista, joiden kautta tarjousta on parempi lähteä laatimaan. Ensimmäisessä tapaamisessa kerromme aina meidän toiminnastamme ja suunnitteluprosessin kulusta. Tämän jälkeen tutustumme hääparin toiveisiin ja ideoimme yhdessä somistusta, päivän kulkua tai koko hääprosessia hääparin tarpeiden mukaisesti.

Kun hääpari on hyväksynyt tarjouksen ja maksanut varausmaksun, jolla he varmistavat hääpäivän kalenterissamme, aloitamme yhteisen matkan kohti hääpäivää. Ensiksi luomme hääaikataulun, jonka kautta seuraamme yhdessä hääpäivän rakentumista, asia kerrallaan. Riippuen kokonaisuudesta ja kuinka paljon häihin on aikaa, toteutamme somistussuunnitelman sekä hoidamme kaiken valmiiksi, joka on sovittu osaksi meidän palveluamme.

Sopivin aikavälein tarkistamme hääaikataulua sekä somistussuunnitelmaa. Pyrimme myös tapaamaan vielä hyvissä ajoin ennen hääpäivää hääparin, jolloin lyödään viimeiset yksityiskohdat lukkoon.

Sitten voimmekin hyvillä mielin lähestyä kohti hääviikkoa, jolloin tehdään viimeiset varmistukset muiden palveluntarjoajien kanssa. Varmistetaan aikataulut vielä kerran myös hääparin ja seremoniamestarin kanssa.

Olisiko teistä mielenkiintoista kuulla tarkemmin hääsuunnittelijan työstä? Avaamme myöhemmissä blogipostauksissa vielä tarkemmin häiden kulkua meidän silmin sekä meidän esimerkki hääpäivän.

Artikkelin upeat kuvat valokuvaaja Laura Karlinin käsialaa.

♥ Terveisin Mevent hääsuunnittelijat