Miten luoda haluamansa tunnelma ikimuistoisiin häihin?

Miten luoda haluamansa tunnelma ikimuistoisiin häihin?

Hääjuhlasta ikimuistoisen tekee sen tunnelma. Kun vieraat viihtyvät, häitä muistellaan hymyssä suin vielä vuosienkin jälkeen. Tästä syystä hääparin kannattaakin panostaa seikkoihin, jotka vaikuttavat tunnelman luomiseen.

Isoissa häissä on erilainen fiilis kuin pienissä ja intiimeissä vain läheisten kanssa vietetyssä juhlassa. Isot kirkkohäät luo perinteisen ja hartaamman tunnelman, kuin pieni ja rento seremonia trooppisella rannalla. Pohtikaa siis yhdessä millaiset häät ovat tunnelmaltaan teidän näköiset.

Tunnelmaa luovat: valaistus, musiikki, ohjelma ja somistus. Nämä ovat merkityksellisiä mutta ei pidä unohtaa, että tunnelmasta mieleen jäävät ennen kaikkea yleinen hyvä fiilis ja juhlien tunnelma hääparin ja juhlavieraiden kesken.

Valaistus on yksi tärkeimmistä tunnelman luojista, erityisesti syksyn hämärtyessä ja pitkälle kevääseen. Valaistuksessa voi hyödyntää mm. kynttilöitä, lyhtyjä, led-valonauhoja, bistrovaloja, valoverhoja tai led-valoheittimiä. Valaistusta suunniteltaessa on hyvä muistaa paloturvallisuus ja juhlapaikan määräykset erityisesti aidon tulen kohdalla. Nykyään myös ledtuikut ja -kynttilät ovat todella aidon ja kauniin näköisiä, joten myös tilaan, jossa on kiellettyä polttaa aitoja kynttilöitä voi helposti luoda tunnelmallista kynttilöin. Kun juhlatilaan halutaan hämärää valaistusta, on hyvä muistaa, että valoa on kuitenkin riittävästi tärkeillä kohdilla kuten: kulkuväylät, noutopöytä, vieraskirjan läheisyys sekä baari, myös epäsuora valaistus heijastettuna seiniin luo tilaan uudenlaista ulottuvuutta ja antaa pehmeämpää yleisvalaistusta tilaan. Liian kylmää ja kovaa valoa kannattaa välttää, jotta tunnelmasta ei katoaisi lämpö. Valonvärimaailmalla on muutenkin suuri vaikutus tunnelmaan, ja sitä kautta on myös helppo muokata juhlatilaa, ja korostaa sen kauniita puolia. Kynttilät ja lyhdyt luovat romanttista tunnelmaa, ja ovat kauniita useamman rykelminä.

Musiikki voi toimia tunnelman luojana niin tanssilattialla, mutta myös taustamusiikkina ruokailun aikana. Rauhallinen pianomusiikki rentouttaa vieraita ja kun tunnelma on rento, tuntemattomatkin vieraat lähestyvät toisiaan helpommin. Jos illan ohjelmaan sisältyy tanssia ja bändi, on hyvä soittolistan tai bändin biisivalinnoissa miettiä myös vieraita ja mikä heitä tanssittaisi parhaiten.

Hääpäivän ohjelma kuten erilaiset perinneleikit, videoesitykset ja ulkopelit saavat ajan kulumaan ja vieraat viihtymään. Häissä voi olla myös esiintyjiä, puheita ja bändi. Jos hääjuhla on myös lapsille, myös heille kannattaa järjestää mukavaa ajanvietettä kuten tehtäviä, kasvomaalausta tai pelejä. Myös näyttävät elementit tuovat hääjuhlaan tunnelmaa: karkkibuffet ilahduttaa niin lapsia kuin aikuisia, skumppatorni luo jännitystä ja toimii loistavana ohjelmanumerona ja mikä kruunaisi illan tunnelman kuin ilotulitus. Hääpäivän ohjelmasisällössä vain teidän ideanne ovat rajana, mutta loppujen lopulta tunnelman luovat läheiset ja rakkaimmat ympärillä, se on tärkeintä.

Miljööllä on suuri vaikutus siihen, minkälainen hääjuhlan tunnelmasta muodostuu. Pieneen tilaan kannattaa valita vaaleampaa sävyä, ja kevyempää materiaalia, ettei tila luo ahdasta tunnelmaa. Suuremmassa tilassa voi käyttää näyttäviä ja runsaita koristeita tummempienkin sävyjä kera. Kun koristeiden sommittelu, värit ja materiaalit ovat tasapainossa toistensa kanssa, kokonaisuus näyttää harmoniselta. Myös materiaalivalinnoilla on vaikutuksensa tunnelmaan. Oli sitten kyseessä pellavalautasliinat paperiservettien sijaan tai koville puutuolille asetellut mukavat istuintyynyt. Pienet yksityiskohdat luovat tunnelmaa ja ovat oivallinen tapa kertoa hääparin tarinaa tai nostaa esille heille tärkeitä muistoja. Suosikkimatkakohteet pöytien niminä tai morsiamen lempirunoilijan runoja aseteltuna osaksi jokaisen plaseerausta. Luokaa rohkeasti tunnelma joka kuvastaa teitä.

Tärkeintä kuitenkin on, että päivän ohjelma, musiikki ja somistus sopivat hääparin tyyliin ja makuun. Kun häät tuntuvat hääparin omilta, aito ja onnellinen tunnelma välittyy myös häävieraisiin.

Artikkelin kaikki kuvat on ottanut valokuvaaja: Marko Laukkarinen

Tunnelmallisia häähetkiä toivoen

♥ Terveisin Mevent hääsuunnittelijat